MIÉRT SZÜKSÉGES A TÉLI GUMI?

 Fontos, hogy a hideg,fagyos, havas szezon beállta előtt cseréljük le a nyári köpenyeket a téliekre. A téli abroncsok anyagösszetétele és mintázata is jelentősen eltér a nyáriakétól. A speciális adalékok révén a mínuszban sem válik rideggé, megőrzi rugalmasságát, míg a futófelületen kialakított apróbb lamellázott mintázat, a számos barázda havon és jégen jobb kapaszkodást nyújt, ezáltal rövidebb a  fékút és precízebb a kormányozhatóság. Utóbbi tulajdonságok éppúgy jellemzők az olcsóbb, akciós gumikra, mint a prémium kategóriásokra, így havas körülmények között még a legdrágább nyári abroncs sem versenyezhet egy olcsó téli társával.
 

Az igazi téli gumik oldalfalán nemcsak az M+S jelzések (sár+hó) láthatók, hanem egy hópehely szimbólumnak is kell szerepelnie, ha ez nincs, akkor téli körülmények között csak korlátozottak lehetnek a köpeny képességei.  Fontos tudni, hogy a téli abroncsoknál 4 mm-es mintamélységnél már ugrásszerű romlás tapasztalható a vízelvezetési és a tapadási mutatókban, így fordulhat elő, hogy az először még jónak tűnő, pár éves gumik hóban már nem nyújtanak biztonságot. Persze egy akciós téli gumi szett megvásárlása sem olcsó mulatság, de megéri kiszámolni, mert rengeteget spórolhatunk vele! A kérdés, hogyan?

A szezonális cserével megnöveljük a nyári abroncsok élettartamát, mivel nem használjuk,így nem is kopik. A biztonságos közlekedés sem elhanyagolható szempont, a járókelők, az autósok és a saját testi épségünk érdekében ajánlott a hideg beköszöntével téli abroncsra váltani. Vegyünk például egy kisebb sebességű, városi koccanást, ami megfelelő abroncsválasztás esetén elkerülhető lett volna. Egy lökhárító újra történő cseréjének és a fényezésének átlagos költsége legalább másfél, kétszerese egy négydarabos, akciós olcsó garnitúráénak - a koccanás okozta kellemetlenségekről, emelkedő biztosítási díjakról és a büntető pontokról nem is szóltunk.
 

Az autótulajdonosok, sofőrök felelőssége gondoskodni a jármű megfelelő műszaki állapotáról, amihez az időjárási körülményeknek megfelelő gumik is hozzátoznak. Télen nem ritkák a nyári köpenyek miatt előforduló olyan balesetek, amikor a biztosító bizony kilép a kárrendezésből. Az indok az, hogy a nyári köpenyek téli használata nagyfokú felelőtlenség, ha a baleset oka egyértelműen csak és kizárólag erre vezethető vissza, akkor akár meg is tagadhatja a kárrendezést a biztosító!

Nem is kérdés, hogy megéri-e cserélni,na és mikor? A téli köpenyek felszerelése tartós, 7 Celsius fok alatti nappali maximum hőmérséklet esetén már szükséges, ez alól pedig még a terepjárók sem kivételek.Kevés a 4x4-es hajtás nyújtotta biztonsági plusz, ha nem megfelelő a tapadás, akkor a drágább technika sem húz ki a pácból.